For your HAIR
TRUST the expert

Η ιατρός Dr Λίγδα Γεωργία απαντά.

Θα είμαι ξύπνιος στη διάρκεια της επέμβασης;

Ναι, γιατί η εμφύτευση τριχών γίνεται με τοπική αναισθησία

Πονάνε οι ενέσεις;

Οι αρχικές πονούν λίγο. Έχει σημασία η τεχνική για να ελαχιστοποιηθεί ο τοπικός πόνος. Στη συνέχεια ο ασθενής δεν αισθάνεται κάτι.

Θα φαίνεται ουλή στο πίσω μέρος της κεφαλής;

Δεν υπάρχει η έννοια της ουλής στο ινιακό τμήμα αφού δεν γίνεται δερματική τομή με νυστέρι. Οι μικρές οπές της τεχνικής FUE από την περιοχική αφαίρεση των μικρομοσχευμάτων, επουλώνονται πολύ γρήγορα χωρίς να ψηλαφάται τίποτα. Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι υπόλευκες στίξεις που όμως δεν φαίνονται ανάμεσα στα υπόλοιπα μαλλιά της περιοχής.

Θα φαίνεται αραίωση στο πίσω μέρος της κεφαλής;

Όχι δεν φαίνεται τίποτα αρκεί να παραμένει ικανοποιητικός αριθμός τριχών ανά τετρ. εκ. Εάν ο ασθενής κάνει πολλές μεταμοσχεύσεις, καλό θα είναι να διατηρεί σταθερά ένα μήκος τριχών τουλάχιστον 10 χιλιοστά.

Θα έχω τέλειο αποτέλεσμα με την μία επέμβαση σχετικά με την πυκνότητα;

Στην ανδρογεννητική αλωπεκία και σε περίπτωση πύκνωσης μιας περιοχής με αραιή τριχοφυΐα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό με μία επέμβαση. Αλλά εφόσον ο ασθενής συνεχίζει να χάνει τα αυθεντικά του μαλλιά, λόγω της εξέλιξης της αλωπεκίας του, θα χρειαστούν και επόμενες μεταμοσχεύσεις προκειμένου να διατηρήσει την ικανοποιητική πυκνότητα τριχών.

Σε περίπτωση φαλακρής περιοχής, προκειμένου η πυκνότητα να είναι πολύ ικανοποιητική, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο επεμβάσεις ανά περιοχή αλωπεκίας. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση άρα και η φύτρωση των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων, πρέπει να υπάρχουν όρια στον αριθμό μοσχευμάτων που εμφυτεύονται ανά τετρ. εκ. Δεν μπορούμε να ‘στριμώξουμε’ όλες τις τρίχες που θα θέλαμε ανά τετρ. εκ. με την πρώτη επέμβαση αφού κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες απρόβλεπτης έκτασης στην τελική φύτρωση των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων.

Άμα κάνω επέμβαση για να αυξήσω την πυκνότητα μιας αραιής περιοχής, θα χάσω τα δικά μου μαλλιά;

Η εμφύτευση τριχών προς αύξηση πυκνότητας σε αραιή περιοχή γίνεται με βάση κανόνες με σκοπό να εξασφαλιστεί τόσο η φύτρωση των εμφυτευμένων όσο και η επιβίωση των αυθεντικών τριχών της περιοχής.

Θα έχω φυσικό αποτέλεσμα;

Ναι, εφόσον ο έμπειρος και εξειδικευμένος γιατρός στην μεταμόσχευση τριχών γνωρίζει τους φυσικούς κανόνες της ανθρώπινης τριχοφυΐας όσον αφορά την κατεύθυνση των τριχών αλλά και τις ιδιαιτερότητές της, όπως η διαμόρφωση της μετωπιαίας γραμμής τριχοφυΐας ή του στροβίλου της κορυφής.

Θα τα χάσω ποτέ τα εμφυτευμένα μαλλιά;

Οι μεταμοσχευμένες τρίχες δεν πέφτουν στα πλαίσια της εξέλιξης της ανδρογεννητικής αλωπεκίας. Από κει και πέρα στη νέα τους θέση συνεχίζουν τους κύκλους ζωής τους και επομένως διαδοχικά πέφτουν και ξαναβγαίνουν καινούριες, όπως συμβαίνει με όλη την τριχοφυΐα μας. Επίσης μπορούν να πέσουν στα πλαίσια μιας παθολογικής κατάστασης ή λήψης φαρμάκων και τότε η επαναφύτρωση είναι πλέον θέμα αποθεραπείας.

Γιατί δεν φυτρώνει το 100% των εμφυτευμένων τριχών;

Η μεταμόσχευση τριχών δεν είναι μία τεχνική διαδικασία μεταφοράς τριχών από ένα μέρος σε άλλο. Πρόκειται για ιατρική παρέμβαση σε ζωντανούς ιστούς και όπως κάθε χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από το λεγόμενο χειρουργικό τραύμα. Στα πλαίσια αυτού του τραύματος αναμένεται ένα ποσοστό μη επιβίωσης τριχοθυλακίων. Η τήρηση χειρουργικών κανόνων, η άριστη τεχνική αλλά και ο σωστός προγραμματισμός του χειρουργείου στοχεύουν στη μείωση του τραύματος και επομένως στη μείωση του ποσοστού μη επιβίωσης και φύτρωσης των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων.

Πότε μπορώ να γυρίσω στη δουλειά μου;

Ενώ η φυσική δραστηριότητα γενικά δεν απαγορεύεται μετεπεμβατικά, εντούτοις η επιστροφή στο χώρο εργασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της εργασίας (κοπιαστική, ή καθιστική), το χώρο εργασίας [στο σπίτι ή σε γραφείο με κόσμο (έχει σημασία η εμφάνιση), ή στο ύπαιθρο], τον τρόπο εργασίας (ειδική εξάρτηση ή όχι). Το χρονικό διάστημα αποχής τροποποιείται αναλόγως, εντούτοις σε διάστημα συνήθως δύο εβδομάδων ο ασθενής είναι σε θέση να εργαστεί και να εμφανιστεί στον κοινωνικό του περίγυρο, ανεξάρτητα από τους προηγούμενους παράγοντες.

Πότε είμαι ελεύθερος να κάνω ό, τι θέλω χωρίς κανένα περιορισμό;

Οι περιορισμοί που αφορούν την κατανάλωση καφέ, το κάπνισμα και τη φυσική άσκηση ισχύουν για τις πρώτες 10 μέρες μετεπεμβατικά. Ειδικότερα η συστηματική συμμετοχή σε αθλήματα συνιστάται 20 μέρες μετεπεμβατικά.

Θα φαίνεται τίποτα στην περιοχή που θα έχει γίνει εμφύτευση;

Ναι, θα φαίνονται οι επιδερμικές άκρες των μοσχευμάτων. Αυτές θα καθαρίσουν εντελώς στις επόμενες 8-10 μέρες με τη διαδικασία του λουσίματος. Ερυθρότητα του δέρματος παραμένει συνήθως για 10 μέρες μετεπεμβατικά.

Πότε θα λουστώ;

Το λούσιμο αρχίζει την τρίτη μέρα μετά από τη μέρα της επέμβασης. Γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία και σαμπουάν.

Μπορώ να φορέσω καπέλο για να μην φαίνεται τίποτα στο κεφάλι μου;

Το καπέλο συνιστάται να αποφεύγεται μετά την επέμβαση για διάστημα 3-5 ημερών. Στη συνέχεια και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καπέλο μη πιεστικό και μεγάλης περιμέτρου.

Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Τα ενοχλήματα μετεπεμβατικά είναι συνήθως αιμωδίες (μούδιασμα), αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα), και κνησμός (φαγούρα). Διαρκούν 1-2 εβδομάδες και σπάνια είναι τόσο ενοχλητικά που απαιτούν κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως αντιϊσταμινικά και παυσίπονα. Σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στο ινιακό μέρος της κεφαλής που υποχωρεί με αντιφλεγμονώδη αγωγή και μπορεί να διαρκέσει συνήθως έως ένα μήνα.

Πότε μπορώ να πάω στον κουρέα;

Τουλάχιστον 20 μέρες μετεπεμβατικά, προληπτικά για τυχόν δερματικές επιμολύνσεις.

Θα πάρω φάρμακα για την επέμβαση;

Ναι. Φάρμακα χορηγούνται από την ημέρα της επέμβασης και για διάστημα 4-5 μέρες μετά. Είναι απαραίτητα για αποφυγή οιδήματος (πρήξιμο) στο μέτωπο και για προφύλαξη από δερματικές λοιμώξεις.

Θα διακόψω τη δική μου φαρμακευτική αγωγή;

Εφόσον παίρνετε φάρμακα, θα γίνει συνεννόηση με τον γιατρό σας ώστε να δοθούν οδηγίες.

Πότε θα έχω τα νέα μου μαλλιά ;

Οι τρίχες από τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια πέφτουν (σε διάφορο ποσοστό) τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και αυτές που δεν πέφτουν παραμένουν σταθερές στο πολύ κοντό μήκος τους. Η καινούρια τριχοφυΐα αρχίζει να εμφανίζεται τον 3ο μήνα μετεπεμβατικά. Με δεδομένο ότι οι τρίχες μακραίνουν περίπου ένα εκατοστό το μήνα, η νέα τριχοφυΐα θα είναι εμφανής και θα εκτιμηθεί για πρώτη φορά 5-6 μήνες μετεπεμβατικά.

Έχω άσπρα μαλλιά, θα χρειαστεί να τα βάψω;

Ναι. Η βαφή των άσπρων μαλλιών είναι αναγκαία προκειμένου να γίνει η επέμβαση. Η βαφή θα γίνει στο χώρο του ιατρείου πριν την επέμβαση και θα φύγει τις επόμενες μέρες με το λούσιμο.