Μεταμόσχευση Μαλλιών: Επιπλοκές & Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Παρόλο που η εμφύτευση μαλλιών είναι μια σχετικά ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, δεν παύει να αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση. Επομένως, είναι λογικό να αναρωτιέσαι εάν υπάρχουν επιπλοκές και κίνδυνοι στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Ο Χρυσός Κανόνας για Λιγότερες Επιπλοκές Μετά από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Πριν δούμε αναλυτικά ό,τι ισχύει για τη μεταμόσχευση μαλλιών και τις πιθανές επιπλοκές της, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την αρχή και πριν την επέμβαση. Η επιλογή του εξειδικευμένου έμπειρου ιατρού στον οποίο θα εμπιστευτείς την αποκατάσταση των μαλλιών σου παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο.

Ο έμπειρος ιατρός θα προχωρήσει αρχικά στην κλινική εξέταση και τη διάγνωση της αλωπεκίας σου. Εφόσον θα αποφασιστεί η μεταμόσχευση μαλλιών ο ιατρός θα σε ενημερώσει προεπεμβατικά για τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης καθώς και για τις αναγκαίες μετεπεμβατικές οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Συνήθεις Επιπλοκές
 1. Οίδημα (πρήξιμο): Στην ουσία πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στο χειρουργικό τραύμα και τη διαδικασία της επούλωσης και όχι για επιπλοκή. Παρ’ όλα αυτά με την κατάλληλη ελάχιστα τραυματική τεχνική (FUE και εμφύτευση με implanters χωρίς υποδοχές), την ασφαλή διήθηση του δέρματος με το αναισθητικό διάλυμα καθώς και την κατάλληλη μετεπεμβατική φαρμακευτική αγωγή, το οίδημα στο δέρμα του μετώπου ελέγχεται έτσι ώστε δεν γίνεται εμφανές ούτε αντιληπτό από τους άλλους.

Σπάνια μπορεί να είναι εμφανές και εντοπισμένο στη μεσότητα του μετώπου και ακόμα σπανιότερα φτάνει στα βλέφαρα των ματιών. Η επεμβατική τεχνική και η εμπειρία του ιατρού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης αυτής της συνθήκης.

 1. Κνησμός (φαγούρα): Πρόκειται και πάλι όχι για επιπλοκή αλλά για μια φυσιολογική αντίδραση του δέρματος σε αυτή καθ’εαυτή τη διαδικασία της επούλωσης. Αυτό το αίσθημα φαγούρας υποχωρεί συνήθως μετά από μερικές ημέρες και σπάνια παραμένει για διάστημα άνω των 2 εβδομάδων οπότε και μπορεί να χρειαστεί η θεραπευτική χορήγηση αντι-ισταμινικών δισκίων.
 1. Πόνος: Μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών ακόμα και μετά από την απορρόφηση και το μεταβολισμό της τοπικής αναισθησίας, δεν εμφανίζεται επίσημα πόνος. Ήπιος πονοκέφαλος κυρίως λόγω άγχους και αίσθημα πίεσης στο κεφάλι λόγω της επεμβατικής πράξης, είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και να διαρκέσουν λίγες μέρες. Η χρήση παρακεταμόλης (όπως Depon) μπορεί να βοηθήσει ικανοποιητικά. Σπανίως είναι δυνατόν να εμφανιστεί πόνος στη περιοχή του αυχένα μεγαλύτερης διάρκειας που να απαιτήσει τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 1. Μόλυνση: Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση, έτσι και στη μεταμόσχευση μαλλιών ενδέχεται να γίνει κάποια επιμόλυνση στο δέρμα, η οποία θα απαιτήσει τη χορήγηση αντιβίωσης. Η επιμόλυνση του δέρματος (δερματίτιδα) ή και των τριχοθυλακίων (θυλακίτιδα) μπορούν να προληφθούν εφόσον προεπεμβατικά αξιολογηθεί κλινικά το τριχωτό της κεφαλής και εφόσον, άμα κριθεί αναγκαίο, προετοιμαστεί σωστά για την επέμβαση. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η υγιεινή του δέρματος και η συμμόρφωση των μετεπεμβατικών οδηγιών του ιατρού (φαρμακευτικές και περιποίησης κεφαλής).
Οι 7 Πιο Σημαντικές Οδηγίες Μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών
 1. Ακολούθησε τη φαρμακευτική αγωγή που σου υπέδειξε ο ιατρός σου και περιόρισε την κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού, τσιγάρου και αλκοολούχων ποτών τις πρώτες δέκα μέρες μετεπεμβατικά.
 2. Φρόντισε να ψεκάζεις συχνά με φυσιολογικό ορό την εμφυτευμένη περιοχή αρχίζοντας άμεσα μετεπεμβατικά και συνεχίζοντας τις επόμενες δύο μέρες. Με αυτό τον τρόπο σταθεροποιούνται τα δερματικά μοσχεύματα στη θέση τους και ενυδατώνονται σωστά ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρής εσχάρας , ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η υγιεινή του δέρματος.
 3. Λούσε το κεφάλι σου την τρίτη μετεπεμβατική μέρα με χλιαρό τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς parabens, άλατα και χημικά (παιδικού τύπου). Η διαδικασία του λουσίματος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, δύο φορές την ημέρα για την πρώτη εβδομάδα.
 4. Κοιμήσου στη θέση που θα σου υποδειχτεί από τον ιατρό σου, έτσι ώστε τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια να μην ακουμπήσουν στο μαξιλάρι σου ή τα σκεπάσματα.
 5. Μην κάνεις καθόλου φυσική άσκηση τις πρώτες δέκα μέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, ενώ στο δεύτερο δεκαήμερο μπορείς να αρχίσεις ήπια άθληση. Στις είκοσι μέρες συνολικά μετά από την επέμβαση δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην άθληση.
 6. Απόφυγε την μακροχρόνια απευθείας έκθεση στον ήλιο για τρεις μήνες μετεπεμβατικά και μην ξεχνάς να φοράς ένα χαλαρό καπέλο, το οποίο όμως επιτρέπεται αφού αρχίσει το λούσιμο.
 7. Ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό σου για οτιδήποτε έκτακτο σου συμβεί ή σε απασχολήσει μετεπεμβατικά.