Η ανδρογενετική αλωπεκία (κοινή φαλάκρα) χαρακτηρίζει πολύ μεγάλο ποσοστό ανδρών στη χώρα μας. Πρόκειται για μία συνθήκη παθολογικής τριχόπτωσης από το τριχωτό της κεφαλής και τελικής εκφύλισης των τριχοθυλακίων τα οποία δεν ξαναπαράγουν τρίχες. Αποτελεί συνδυασμό γεννητικής προδιάθεσης και δράσης των ανδρογόνων ορμονών (τεστοστερόνη) στα τριχοθυλάκια. Συγκεκριμένα αφορά στην απώλεια της φυσιολογικής τριχοφυΐας του τριχωτού της κεφαλής από την μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας και προς τα πίσω μέχρι και τη φυσιολογική αρχή της τριχοφυΐας (στρόβιλος κορυφής). Έτσι υπάρχουν διάφοροι βαθμοί αλωπεκίας. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι δυνατόν να εμφανιστεί ακόμα και σε γυναίκες είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση.
Να τονιστεί εδώ ότι η όλη γενετική συνθήκη αφορά το σύνολο του τριχωτού της κεφαλής και όχι μόνο τη συνήθη περιοχή εντόπισης της αλωπεκίας. Εντούτοις οι τρίχες από το ινιακό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής δεν πέφτουν! Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαφορετικού και μικρότερου βαθμού ενεργοποίηση της μεταβολικής διεργασίας που οδηγεί στην τριχόπτωση και την εκφύλιση των τριχοθυλακίων. Παρατηρείται ωστόσο και η έννοια της διάχυτης ανδρογενετικής αλωπεκίας όπου και το ινιακό τμήμα πάσχει και είναι αραιό και αδύναμης τριχοφυϊας.
Μέχρι σήμερα η ανδρογενετική αλωπεκία δεν αναχαιτίζεται αφού είναι γενετικά προκαθορισμένη, αλλά τα τριχοθυλάκια μπορούν με συντηρητικές μεθόδους να υποστηριχτούν, να επιβραδυνθεί ο ρυθμός τριχόπτωσης και επομένως να τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου η εμφάνιση της τελικής εικόνας. Τέτοιες μέθοδοι είναι το PRP (Platelet Rich Plasma) καθώς και ετερόλογα εναίσιμα διαλύματα κατά της τριχόπτωσης, η τεχνολογία laser LLLT (laser comb) , αλλά και η ενίσχυση της τρίχας με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν (βιταμινούχα και με ειδικά ιχνοστοιχεία σκευάσματα καθώς και αντιοξειδωτικά).
Η άμεση αντιμετώπιση της αλωπεκίας είναι ουσιαστικά η αντικατάσταση των χαμένων μαλλιών, είτε πραγματική είτε σαν καμουφλάζ. Μπορεί να γίνει επομένως είτε χειρουργική αποκατάσταση με μεταμόσχευση τριχών, είτε χρήση πρόσθετων (περούκες) ή χρήση άλλων επιπρόσθετων υλικών κάλυψης (topik, scalp pigmentation).
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος την αντιμετώπισή της, (ιδίως όταν έχει οικογενειακό ιστορικό μεγάλου βαθμού αλωπεκίας), τόσο πιο σταθερή θα κρατήσει την εμφάνισή του κατά την πορεία του χρόνου. Έτσι δεν θα αισθανθεί απογοήτευση, ή άλλη οποιαδήποτε ψυχολογική επιβάρυνση στην προσωπική, την κοινωνική ή και την επαγγελματική του ζωή, εξ’ αιτίας της αλλαγής της εικόνας του.
Προ της επέμβασης μεταμόσχευσης τριχών, απαιτείται διάγνωση του προβλήματος τριχόπτωσης του ασθενούς, εκτιμάται η κατάσταση της γενικής υγείας του, καθώς και ειδικότερα η υγεία του τριχωτού της κεφαλής και η ποιότητα της τριχοφυΐας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστούν εάν ο ασθενής αποτελεί αντένδειξη για εμφύτευση μαλλιών ή εάν έχει πιθανότητες για μικρότερη της συνήθους φύτρωση των εμφυτευμένων τριχών. Η σωστή ενημέρωση του ασθενούς δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά ως έδειξη επαγγελματισμού διατηρεί την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία στη σχέση ασθενούς και χειρουργού.
Στις γυναίκες η διάγνωση της αλωπεκίας είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία.Ιστορικό υγείας, αιματολογικός, βιοχημικός και ενδεχομένως ορμονολογικός έλεγχος και συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες, μπορεί να είναι αναγκαία για την διάγνωση και την επιβεβαίωση της ένδειξης για μεταμόσχευση τριχών.