Ανδρογενετική Αλωπεκία. Τι ισχύει για τις γυναίκες;

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες, καθώς είναι μια γενετικά προδιατεθειμένη κατάσταση και μπορεί να είναι κληρονομική σε όλους τους ανθρώπους. Στις γυναίκες η τριχόπτωση εμφανίζεται με διαφορετικό μοτίβο, καθώς η κοινή φαλάκρα όπως αυτή που παρατηρείται στους άνδρες δεν είναι η συνηθισμένη περίπτωση. Η συνηθισμένη εικόνα περιλαμβάνει την αραίωση των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής κυρίως σε όλο το πάνω μέρος της κεφαλής (ζώνες Α και Β) και τη διατήρηση της μετωπιαίας και κροταφικής γραμμής (hairline) των μαλλιών. Αυτή η συνθήκη τριχόπτωσης του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να εμφανιστεί είτε σε νεαρή ηλικία 18-20 ετών και να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου είτε μπορεί να παραμείνει σχετικά σταθερή κατά την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας.

Φυσιολογικά οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εκτός από τα οιστρογόνα παράγουν και ανδρογόνα από τα επινεφρίδια και τις γονάδες (ωοθήκες). Ωστόσο, η παραγωγή οιστρογόνων είναι εκείνη που επικρατεί και τελικά η ορμονική ισορροπία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εκδήλωση ανδρογενετικής αλωπεκίας, παρόλο που τα γονίδια έχουν κληρονομηθεί.

Θα πρέπει να υπάρχει μια κατάσταση σχετικά υψηλότερων επιπέδων ανδρογόνων (όχι απαραίτητα υψηλότερα από το κανονικό) ή προβληματικό χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων ή μια κατάσταση ορισμένης ορμονικής διαταραχής, έτσι ώστε η ορμονική ανισορροπία μεταξύ ανδρογόνων και οιστρογόνων να οδηγήσει σε ανδρογενετική αλωπεκία (γυναικείο μοτίβο αλωπεκίας).

Τέτοιες παθολογικές καταστάσεις είναι οι ακόλουθες:

1) προβληματικός καταμήνιος κύκλος και ανεξέλεγκτη ορμονική ισορροπία των γεννητικών ορμονών

2) Ενδοκρινολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ισορροπία των ορμονών του φύλου (όπως ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα)

3) προβληματική λειτουργία των γονάδων όπως στις πολυκυστικές ωοθήκες

4) χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών για διάφορους λόγους (τραύμα, φλεγμονή)

5) καρκίνος των ωοθηκών

6) κατά τη φάση της εμμηνόπαυσης (άνω των 45-50 ετών)

Περιέργως, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρογενετικής αλωπεκίας σε νεαρές γυναίκες αφορά εκείνες που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στις γεννητικές ορμόνες τους ή τις γονάδες (ωοθήκες).

Σε κάθε περίπτωση, οι νεαρές γυναίκες (κάτω των 40 ετών) θα πρέπει να λάβουν σωστή κλινική διάγνωση και να υποβληθούν σε γενικές και ειδικές ορμονικές εξετάσεις αίματος (ορμόνες του φύλου) εάν χρειάζεται. Σε ορισμένα παθολογικά υποστρώματα η τριχόπτωση μπορεί να είναι αναστρέψιμη και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μαλλιών χωρίς να καθιστά απαραίτητη τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Η διάγνωση της τριχόπτωσης και η θεραπεία της αιτίας είναι απολύτως απαραίτητη πριν προχωρήσει κανείς σε μεταμόσχευση μαλλιών για πύκνωση του αραιού τριχωτού της κεφαλής.

Οι νεαρές γυναίκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν κατάλληλο styling για να καμουφλάρουν την αραίωση μαλλιών (συνιστάται ωστόσο να αποφεύγουν το υπερβολικό styling και χειρισμό των τριχών που αποδυναμώνει χρονίως τις ρίζες των μαλλιών), ενώ μπορούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τα υπάρχοντα μαλλιά με συντηρητικές θεραπείες τριχόπτωσης όπως η τοπική χρήση διαλύματος μινοξιδίλης ή η εφαρμογή ενέσεων μεσοθεραπείας (με ετερόλογα διαλύματα ενίσχυσης της τριχοφυίας, ή με ντουταστερίδη ή με το αυτόλογο PRP), η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών, η χρήση LLT (low level laser therapy) κλπ .

Οι γυναίκες που είναι καλές υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών είναι εκείνες άνω των 45-50 ετών που παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας και έχουν εισέλθει στη φάση της εμμηνόπαυσης. Σε αυτή την περίπτωση η δραματική μείωση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες οδηγεί στη σχετική επικράτηση των ανδρογόνων ορμονών που συνεχίζουν να παράγονται από τα επινεφρίδια αν και σε πλέον μικρότερο βαθμό (ορμόνες DHEA, DHEAS, D4A). Αυτή η ορμονική ανισορροπία χειροτερεύει το ρυθμό τριχόπτωσης και ανάπτυξης της αλωπεκίας. Στατιστικά στις γυναίκες η συχνότητα εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας σε ανδρικό πρότυπο με απώλεια της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών (hairline) και απώλεια μαλλιών στην κορυφή (crown), αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 ετών.

Κατά την εμφύτευση μαλλιών σε γυναίκες, οι θύλακες των τριχών εξάγονται από το πίσω μέρος του κεφαλιού αφού κουρευτούν 1-2 γραμμές / ζώνες που καλύπτονται από τις υπερκείμενες πυκνές τρίχες. Για να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός τριχοθυλακίων για τη μεταμόσχευση, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εξαγωγή τριχοθυλακίων από την ακούρευρτη ινιακή περιοχή.

Η εμφύτευση των μαλλιών γίνεται κυρίως στο μπροστινό μέρος της Α ζώνης και στις κεντρικές περιοχές των ζωνών Α και Β (στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής). Με αυτόν τον τρόπο οι μεταμοσχευμένες τρίχες μπορούν να επικαλύπτουν τις τριγύρω αυθεντικές και να προσφέρουν μια ικανοποιητική αποκατάσταση.

Η τεχνική διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, η μετεπεμβατική εικόνα της εμφυτευμένης περιοχής καθώς και οι προεπεμβατικές και μετεπεμβατικές οδηγίες παραμένουν ίδιες όπως στους άνδρες.