Ποια αλωπεκία έχει ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών;

Αλωπεκία χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχών από την κεφαλή ή από άλλο μέρος του σώματος. Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες αλωπεκίας: η ουλωτικές και οι μη ουλωτικές.

Οι ουλωτικές αλωπεκίες χαρακτηρίζονται είτε από φλεγμονώδη είτε από ουλωτικά στοιχεία στο δέρμα τα οποία καταστρέφουν οριστικά τους τριχοθύλακες και μπορούν να αλλοιώσουν ακόμα και την εικόνα του δέρματος. Χωρίζονται στις πρωτογενείς και στις δευτερογενείς. Στις πρωτογενείς, οι οποίες είναι αμιγώς παθολογικής αιτιολογίας, ανήκουν οι αλωπεκίες που εμφανίζονται σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο θυλακικός λειχήνας, η μετωπιαία αλωπεκία, η σαρκοείδωση, ο ερυθηματώδης λύκος κλπ. Στις δευτερογενείς, οι οποίες είναι συνέπεια εξωτερικών επιβλαβών παραγόντων, ανήκουν οι μετατραυματικές, οι μετεγκαυματικές, οι μετεγχειρητικές, λόγω επιβαρυντικού hair styling, οι μολυσματικές, η ψυχογενής τριχοτιλλομανία κλπ.

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες είναι εκείνες που δεν χαρακτηρίζονται από δερματική ουλοποίηση όπως οι διάχυτες τριχορρηξίες (μετά από τοκετό, μετά από stress, οι εποχιακές, μετά από ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές, χρήση φαρμάκων κλπ) , η γυροειδής κλπ οι οποίες επανέρχονται με ή χωρίς θεραπεία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει επίσης και η ανδρογενετική αλωπεκία (κοινή φαλάκρα).

Η διάγνωση της αλωπεκίας παίζει το ουσιαστικότερο ρόλο προκειμένου να μπει η ένδειξη της χειρουργικής αντιμετώπισης με μεταμόσχευση μαλλιών. Πολλές αλωπεκίες και κυρίως της διάχυτης μορφής είναι αντιστρέψιμες είτε αυτόματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (όπως οι τριχορρηξίες λόγω άγχους ή η μετά τον τοκετό τριχορρηξία) είτε μετά από θεραπευτική αγωγή (όπως η αλωπεκία εξ’ αιτίας μεταβολικών ή ορμονικών διαταραχών).

Αντικειμενικά μόνο η ανδρογενετική και οι δευτερογενείς ουλωτικές αλωπεκίες μπορούν να έχουν ένδειξη αποκατάστασης με μεταμόσχευση μαλλιών. Είναι περιπτώσεις αλωπεκίας που δεν υπάρχει κάποια γενική ή δερματική παθολογική συνθήκη που επηρεάζει την τριχοφυΐα και που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο είτε το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είτε ακόμα και την υγεία του ασθενούς.

Η μεταμόσχευση μαλλιών στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον ακολουθείται εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του, μπορεί να έχει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα που μόνο θετικές συνέπειες θα επιφέρει στην εμφάνιση και τον ψυχισμό του ενδιαφερόμενου.