Αποτελεί η ηλικία εμπόδιο στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών προς αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του ασθενούς και όσο υπάρχει κίνητρο και επιθυμία, μπορεί θεωρητικά να πραγματοποιηθεί .

Ως τεχνική διαδικασία η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει ηλικιακό όριο, εκτός εάν υπάρχουν τέτοια προβλήματα υγείας που να δημιουργούν λειτουργική αδυναμία στον ασθενή να διατηρήσει την αναγκαία θέση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Όσον αφορά τα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως προβλήματα γενικής υγείας ή συμβάματα δερματικά που μπορεί να προκύψουν με τον χρόνο, συστηματική λήψη φαρμάκων, αλλά και αυτή καθεαυτή η φθορά του δέρματος και των τριχοθυλακίων λόγω γήρανσης, οι οποίοι μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα των τριχοθυλακίων που εξάγονται από τη δότρια περιοχή όσο και στις πιθανότητες επιβίωσής τους στην εμφυτευμένη περιοχή. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα φύτρωσης των νέων μαλλιών κινδυνεύει να είναι ανεπαρκές.

Στην προσπάθεια διασφάλισης ικανοποιητικού αποτελέσματος και ανάλογα βέβαια με τη φύση του προβλήματος που μπορεί να έχει ο ασθενής, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής άλλων πρόσθετων θεραπειών συνδυαστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεσοθεραπεία, η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων για τα μαλλιά και η χρήση μινοξιδίλης τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, είναι βασικοί παράγοντες που χρονίως μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της τρίχας και να ευνοήσουν το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.

Εναλλακτικές όπως χρήση μικροϊνών πάνω σε λεπτή και αραιή τριχοφυΐα (fibers), ειδική δερματοστιξία (scalp micro pigmentation) και εφαρμογή πρόσθετων τριχωτού κεφαλής (hair pieces) είναι δόκιμες όταν η μεταμόσχευση μαλλιών δεν προτείνεται ή δεν ενδείκνυται.