Μεταμόσχευση μαλλιών σε νεαρή ηλικία
Είναι γενικά πιστευτό ότι η απώλεια της τριχοφυΐας της κεφαλής εμφανίζεται και χαρακτηρίζει τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες ανδρών. Αυτή η άποψη είναι κατά βάση εσφαλμένη. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για πολλούς νέους άντρες που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους και τους προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νέοι που χάνουν τα μαλλιά τους έχουν σαν μόνη σκέψη την άμεση αποκατάσταση του προβλήματός τους.
Είναι όμως η μεταμόσχευση μαλλιών ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της απώλειας τριχοφυΐας σε νεαρή ηλικία και τελικά υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κάποιος στην επέμβαση αυτή?
Τα αίτια της πρόωρης τριχόπτωσης
Η αραίωση των μαλλιών της κεφαλής στους άνδρες είναι δυνατόν να εμφανιστεί από τις πολύ νεαρές ηλικίες των 17-20 ετών. Η βασική και κυρίαρχη αιτία είναι οι κληρονομικοί παράγοντες και συγκεκριμένα η πρόωρη εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η τελική εξέλιξη της οποίας γίνεται με διάφορο ρυθμό και σε διάφορο βαθμό μέσα στο χρόνο.
Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν αυτή την κληρονομική προδιάθεση για αλωπεκία και να επιταχύνουν την κλινική εκδήλωσή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι το σωματικό ή το ψυχολογικό stress, λήψη φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές, παθολογικές καταστάσεις, κακή διατροφή, περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την μεταμόσχευση μαλλιών?
Θεωρητικά δεν υπάρχει ελάχιστη ή μέγιστη ηλικία προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η γενική υγεία του ενδιαφερόμενου, η διάγνωση της αλωπεκίας και οι δυνατότητες του τριχωτού της κεφαλής για να στηρίξει την επέμβαση είναι οι αναγκαίες παράμετροι που θα αξιολογηθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση μαλλιών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Τι γίνεται στις νεαρές ηλικίες?
Υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’όψη προκειμένου για μεταμόσχευση μαλλιών σε νεαρές ηλικίες (18-25 ετών). Οι σημαντικότεροι είναι η εξήγηση της εξελιξιμότητας της ανδρογενετικής αλωπεκίας στο χρόνο και ο σεβασμός από τον γιατρό της αυθεντικής τριχοφυΐας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Ο γιατρός πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και την αγωνία του νέου που χάνει τα μαλλιά του προσφέροντας συντηρητικές θεραπείες τριχόπτωσης προκειμένου να διατηρήσει τα μαλλιά του όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά και εξηγώντας του την μοιραία τελική εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στο χρόνο και πώς αυτή θέτει κανόνες στο πλάνο της επεμβατικής διαδικασίας εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Η ανδρογενετική αλωπεκία ως κατάσταση εξελισσόμενη στο χρόνο επηρεάζεται από την εκάστοτε κατάσταση σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας του ασθενούς που καθιστά το ρυθμό της εξέλιξής της απρόβλεπτο. Επίσης στους νεαρούς άνδρες είναι δυνατόν να επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό και η λεγόμενη δότρια περιοχή (το ινιακό τμήμα της κεφαλής από όπου αφαιρούνται τα μαλλιά που θα μεταμοσχευτούν) και έτσι αυτή να μην σταθεί τελικά αρκετή για να αποκαταστήσει είτε όλη την έκταση της αλωπεκίας είτε μια ικανοποιητική πυκνότητα μαλλιών.
Εφόσον συναποφασιστεί μεταμόσχευση μαλλιών, είναι πολύ σημαντικό αυτή να μην είναι υπερβολικά επεμβατική από πλευράς αριθμού εμφυτεύσιμων τριχών. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι δυνατόν να προκληθεί είτε πρόωρη εξάντληση της δότριας περιοχής είτε και πρόωρη απώλεια της υπάρχουσας τριχοφυΐας και επομένως χειροτέρευση του προβλήματος του ασθενούς στη λήπτρια περιοχή όπου έγινε η εμφύτευση.
Επίσης η αποκατάσταση της μετωπιαίας γραμμής τριχοφυΐας (hair line) θα πρέπει να γίνεται με προσοχή όσον αφορά το σχήμα της, το ύψος της καθώς και την ένωση της με τους κροτάφους. Τέλος πρέπει να εξηγηθεί στον ασθενή η προτεραιότητα που πρέπει να τηρείται όσον αφορά της σειρά αποκατάστασης των τριών ζωνών της ανδρογενετικής αλωπεκίας, προκειμένου για ένα φυσικό και αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα.
Μεταμόσχευση μαλλιών ή συντηρητική αγωγή? Ποια είναι η σωστή επιλογή?
Δεν είναι πάντα δόκιμο να προχωρά ένας νέος άνδρας σε μεταμόσχευση μαλλιών όταν είναι σε πρόωρα στάδια τριχόπτωσης. Εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ενίσχυσης της τριχοφυΐας σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή ή και συμπληρώματα διατροφής όταν είναι αναγκαία, εγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής, σωματική άσκηση, ηρεμότεροι ρυθμοί ζωής όσο είναι δυνατόν καθώς και θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν άλλων θεμάτων υγείας που επιβαρύνουν την τριχόπτωση αποτελούν μία πρώτη προσέγγιση στην αγωνία του νέου που χάνει τα μαλλιά του.
Στην πορεία αξιολογείται η ανταπόκριση του ασθενούς στην θεραπευτική διαδικασία και επομένως η αποτελεσματικότητά της και εφόσον είναι επιθυμητό αποφασίζεται η επέμβαση της μεταμόσχευσης μαλλιών. Το πλάνο αυτής της μεταμόσχευσης είναι το επόμενο σημαντικό βήμα το οποίο πρέπει να έχει γνώμονα τη μελλοντική γενική εικόνα του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής του ασθενούς και όχι την παρελθοντική εικόνα της εφηβικής του ηλικίας.
Στην περίπτωση της πρόωρης ή εκτεταμένης μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς μακροχρόνιο πλάνο, το αποτέλεσμα ακόμα και αν άμεσα είναι ικανοποιητικό είναι δυνατόν να προδώσει τελικά τον ασθενή σε βάθος χρόνου καθώς μπορεί να μετατραπεί σε αφύσικο και αντιαισθητικό
Πρέπει φυσικά να τονιστεί ότι ακριβώς λόγω της εξέλιξης της αλωπεκίας η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία επεμβατική διαδικασία που θα επαναληφθεί αρκετές φορές στην πορεία του χρόνου, κάτι που καθιστά ακόμα πιο αναγκαίο το σεβασμό στο δέρμα και την τριχοφυΐα της κεφαλής.
Τι πρέπει τελικά να γίνει?
Φαίνεται τελικά ότι μέσα στην πορεία του χρόνου παρακολουθώντας κάθε φορά εξατομικευμένα τον ρυθμό εξέλιξης της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ο σωστός συνδυασμός της συντηρητικής ενίσχυσης της τριχοφυΐας (που είναι ουσιαστικά μία διά βίου κατάσταση), και της μεταμόσχευσης μαλλιών τις κατάλληλες χρονικές στιγμές, αποτελούν ίσως την ιδανική μέθοδο ώστε ο ασθενής να διατηρεί μία σχετικά σταθερή γενική εικόνα τριχωτού κεφαλής η οποία μπορεί να ανταποκρίνεται πιστά στην εξέλιξη της γήρανσης και των αλλαγών στο πρόσωπό του και τη γενική εμφάνισή του.