Η μεταμόσχευση μαλλιών παραμένει μέχρι και σήμερα η μόνη χειρουργική επέμβαση – άμεση λύση στο πρόβλημα της αλωπεκίας, που ουσιαστικά βοηθά να διατηρηθεί η φυσική – φυσιολογική εικόνα του τριχωτού της κεφαλής.
Η μέθοδος FUE (follicular unit extraction) αφορά την εξαγωγή ένα προς ένα δερματικών μικρομοσχευμάτων που εμπεριέχουν διάφορο αριθμό τριχοθυλακίων το καθένα και που προέρχονται από το πίσω – ινιακό μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Στη συνέχεια τα δερματικά αυτά μικρομοσχεύματα εμφυτεύονται επίσης ένα προς ένα στην περιοχή της αλωπεκίας και τα μαλλιά που προέρχονται από τα τριχοθυλάκιά τους δεν πέφτουν στα πλαίσια της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Οι εμφυτευμένες τρίχες συνεχίζουν να έχουν τον φυσιολογικό κύκλο τριχόπτωσης και αναγέννησης της τρίχας, ενώ φυσικά είναι ευάλωτες σε οποιαδήποτε βιολογική ή ψυχολογική παθολογία του οργανισμού.
Η μέθοδος είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένη από το πεπαλαιωμένο strip, με πολύ λιγότερες ενοχλήσεις για τον ενδιαφερόμενο (τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση) και πολύ καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα της νέας τριχοφυΐας.
Γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί κατά κανόνα να επαναληφθεί μέχρι και τουλάχιστον τρεις φορές στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Η επαναληπτικότητα εξαρτάται από την ηλικία εμφάνισης της αλωπεκίας, το ρυθμό εξέλιξής της, την τριχοφυΐα και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και φυσικά από τις προσωπικές επιδιώξεις του ασθενούς.
Με τη μέθοδο FUE αντιμετωπίζεται και άλλου είδους σταθερής και εντοπισμένης αλωπεκίας στο τριχωτό της κεφαλής, είτε σε γυναίκες είτε σε άνδρες, όπως μετατραυματικές ή μετεγχειρητικές αλωπεκίες.
Επίσης αποκαθιστώνται αλωπεκίες σε τριχωτές περιοχές του προσώπου (μουστάκι, γένειο, φαβορίτες,) ή και του σώματος όπως συνήθως στο θώρακα στους άνδρες και στην περιοχή του εφηβαίου στις γυναίκες. Βασική προϋπόθεση πριν την επέμβαση είναι η διάγνωση της αλωπεκίας αφού η αιτία καθορίζει εάν ενδείκνυται ή όχι η χειρουργική αποκατάσταση.
Σημεία Ενδιαφέροντος
Υπάρχουν κανόνες στο σχεδιασμό της όλης διαδικασίας της μεταμόσχευσης τριχών, που αφορούν τόσο την εξαγωγή των αναγκαίων τριχοθυλακίων (ώστε να διατηρηθεί ικανοποιητική πυκνότητα υπολειπόμενων τριχών στο ινιακό τμήμα του τριχωτού), όσο και την τοποθέτηση στην περιοχή της αλωπεκίας. Σκοπός της επέμβασης είναι να δοθεί μία ικανοποιητική πυκνότητα εμφυτευμένων τριχών, με όσο το δυνατόν φυσιολογική μετωπιαία γραμμή τριχοφυϊας (hair line) και φυσιολογική γενική εμφάνιση όσον αφορά την κατεύθυνση των εμφυτευμένων τριχών.
Ειδικά η αποκατάσταση του hair line αλλά και του στροβίλου (vortex) στο πίσω μέρος της περιοχής της αλωπεκίας, απαιτούν πολύ λεπτομερείς χειρισμούς ώστε να επιτευχθεί φυσική εικόνα τριχοφυΐας.
Η αποκατάσταση είναι διαφορετικής τακτικής σε κάθε ασθενή και καθορίζεται από την ηλικία του, το βαθμό της αλωπεκίας του και την πιθανή εξέλιξη αυτής στο χρόνο και φυσικά από τις επιθυμίες του. Άλλους χειρισμούς απαιτούν οι σταθερές αλωπεκίες σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών περίπου και άλλους οι εξελισσόμενες αλωπεκίες σε ασθενείς ηλικίας από 25 έως 40 ετών.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι εξελισσόμενη κατάσταση και όσο πιο νέος ξεκινά κάποιος τις διαδικασίες εμφύτευσης τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει παρόμοια επέμβαση δύο και τρεις φορές στη ζωή του. Ο νέος ασθενής πρέπει να ακολουθεί και συντηρητικές θεραπείες τριχόπτωσης προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια τις αυθεντικές τρίχες του και να εμφανίζει έτσι μια συνολικά πιο ικανοποιητική εικόνα τριχοφυΐας.
Ο βαθμός ικανοποίησης των προσωπικών επιδιώξεων του ασθενούς είναι κάτι που πρέπει να συζητείται εκτεταμένα προκειμένου να διαχωρίζεται το επιδιωκόμενο από το πρακτικά και ιατρικά πραγματοποιήσιμο.